Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Állati alkatrészek" és azok felhasználása

Sertések, és javaslatok a részei hasznos felhasználására a fejétől a farkáig

 

malac.jpg

 

A képek forrása: www. magyarsertes.hu

 

FEJ

fej.jpg

 

A füleket, fejet kocsonyába szoktuk  tenni. A fejet még sós,fűszeres vízben megfőzve ledarálva és úgy ízesítve mint a disznósajtot, tepsibe tesszük,majd lesúlyozzuk és kifagyasszuk. "Rakott fejnek" hívjuk errefelé :-) kockára vágva kínáljuk. A füleit a káposzába is felhasználhatjuk.

 

 

 

 

TOKASZALONNA

tokaszalonna.jpg

 

 Vastagabb húsos szalonna. Sós fokhagymás vízben lassan megfőzve  (megabálva)  melegen paprikával és fokhagymával bedörzsölve fogyasztjuk.

 

 

 

TARJA

tarja.jpgZsírosabb  hús, amelyet grillezve, pácolva vagy éppen sütőben sütve fogyasztunk. Darált húsnak  is tökéletes.  Káposztának és pörköltnek kitűnő,mivel finom puha és szaftos marad a hús.

A saját receptek között a ketchup-ös hús is ebből készül.

 

 

 

 

 KARAJ

karaj.jpgA gerinc mentén húzódó finom szálkás hús. A csontból ízletes levest főzhetünk,egy kics csirke hozzáadásával (én a vegyes levesre esküszöm) Szeletelve rántott húsnak, natúr húsnak jó, de egészben felszúrva tölthetjük kolbásszal. Eredetileg a  brassói aprópecsenye alapanyaga lenne, kissé száraz. Rendszeresen főzök egész darab karajból húslevest és a főtt húst másnap gyümölcsmártással használom.

A receptek közül például a Carbonara karaj a saját receptek között.....nyami

 

 

 

SZŰZPECSENYE

szuzpecsenye.jpgA gerinc alatt  húzódik.  A hártya réteget  vegyük le, hogy ne ugorjon össze a hús.

A saját receptek közé felteszek egy Jóasszony módra félét.

 

 

 

 

 

LAPOCKA

lapocka.jpg  A sertés első lábának combja.  Leginkább apró húsnak, darált húsnak jó.

 Érdekes, most látom hogy darálthús és káposzta (vegyesen tarjával) kivételével szinte én sem használom  másra :-(

 

 

 

 

OLDALAS

oldalas.jpgA sertés húsos bordája. Natúran, zsírban sütve kevés só,közeses bors és sok fokhagyma társaságában megsütve a legfinomabb.Sütőben sütve paprikával, hagymával, borssal,sóval, főzelékek finom feltétje lehet. Füstölten  bablevesbe,lencselevesbe kiváló.

 A saját receptekbe nemsokára bekerül a paradicsomos káposzta,ezzel szerintem tökéletes páros. A képe az ételfotók között már fent van.

 

 

 

DAGADÓ

dagado.jpg   Lágy, húsos rész a bordák és a comb között. Zsíros hús. Anyukám mindig felszúrva és finom zsemletöltelékkel egészben sütötte, és nem kedvelem annyira,túl szálas hús. A darált hús nekem ebből a legjobb. A fasírt, és a töltött káposzta,a töltött paprika,a lasagne szerintem pont ezt a zsírosságot kívánja. Hozzáteszem: az én izlésemnek megfelelően . Ha túl zsírosnak látom, akkor a lasagne inkább lapockából megy. Minden az aktuális kucu testi adottságaitól függ. 

Receptjeim között csak a darálthús felhasználásnál jön szóba.

 

COMB

comb.jpg Sovány hús. A részei: dió, felsál, frikadó és rózsa. Főtt és párolt húsnak kiváló, egyben is süthetjük, pörköltet főzhetünk belőle,aki nem szereti a zsíros húsokat.  A felsál, dió rántva is használható, illetve frissensülteket is készíthetünk belőle. A legtöbben brassóinak ezt használják.

A receptek innen-onnan között a mustáros hús isteni belőle.

 

 

 

 KÖRÖM 

korom.jpg   A malackánk lába.  A kocsonya legfőbb alapanyaga, de ha pörköltet főzünk belőle az sem utolsó szempont.  Bográcsban isteni, de könnyen leég a vége felé, vigyázzunk!  A képen a farka is ott van,azt a káposztába használom,de a kocsonyát sem rontja el.

Az ételfotók között a körömpörkölt már ott van, már csak a receptjével vagyok adós.

 

 

CSÜLÖK

csulok.jpg 

Van első és hátsó csülök. Egészben sütéskor a csontot hagyjuk benne, sokkal ízletesebb. Csülök mindig megy a körömpörköltbe, a kocsonyába is. Pácolni kell ha egészben sült, mert a közepe nem lesz ízletes. Szereti a sört és a fokhagymát.

A receptek innen-onnan között lesz a Tündi tepsis csülke.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.