Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsony

2009.10.06

Szenteste        1 variáció                              

 

Halászlé

(Az alaplét megfőzöm mondjuk 2 héttel előtte, amikor úgy érzem hogy van hozzá kedvem :-). Lecsós pörkölt alapra teszek fel többféle halat, kis haltörzs,fej és farok...aztán ráfelejtek úgy 1 órára, majd utána fűszerezem ha még szükséges-só,bors,paprika- és 2 féle halászlékockát teszek bele -knorr és maggi- mert ettől meg jobb lesz szerintem.  Feltöltöm egy kis vízzel,újraforralom,és kész. Ha kihűlt kissé,akkor átpasszírozom,megpróbálok minden szálkát kiszedegetni belőle,MAJD lefagyasztom! Sok halfőző embernek ez lehet hogy szentségtörésnek tűnik,de december 24-én nagyon gazdaságosan lehet vacsorát főzni mise után...csak felforralom,és belefőzöm a halszeleteket. Nálunk a szálkamentes filék jönnek be,mert a gyerek is imádja és nem szeretek kockáztatni. Tavaly pl. fogast vettem bele. Drága volt,de csak 6 szeletet vettem,és NAGGGYON finom volt..végtére is karácsony van!)

 

Sült csirkemell krémsajtos borsós gnocchival

(A csirkemellfilét egészben hagyom,és 1/2 órára befűszerezve félreteszem. -szimpla sült csirke fűszersó vagy ízlés szerint só bors,fokhagyma.,paprika- majd 3-3 percig sütöm mindkét oldalát. Ha kész, fóliával letakarom kicsit pihenni,közben a kész gnocchit kifőzöm,leszűröm,majd vajon átpirítom.  Borsót párolok,majd együtt pirítom a gnocchival,aztán hozzáadok egy doboz krémsajtot, -mascarpone vagy philadelphia- rozmaringgal,sóval borssal ízesítem és a nagyon vékony szeletekre vágott csirkemell mellé tálalom)

 

Csokitorta

Elkészítési a régi receptek között -a dédi receptje-

 

 Szenteste        2  variáció

 

Halászlé

 

Aszalt szilvás csirkemell hercegnő burgonyával

(receptek innen-onnan között)

 

Csokoládékrém

(Nagyon egyszerű, egy csokoládé pudingot fűzünk,majd amikor kész és még forró,beletördelünk 20 dkg jó minőségű étcsokoládét. Ha langyosra hűlt,robotgéppel beledolgozunk 5 dkg puha vajat vagy 2 dl felvert tejszínt . Rumaromával ízesítjük, pohárban,tejszínhabbal a tetején tálaljuk) 


Szenteste         3  variáció   

 

Narancsleves

(2 narancs sárga héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Összekeverjük még 4dl narancslével, 4 dl joghurttal,6 dkg porcukorral,és 1 csomag vaníliás cukorral. Hűtőbe tesszük, amíg 4 tojás fehérjéből elkészítjük a habgaluskát. 2 újjnyi vizet felforralunk,majd a 2 dkg porcukorral felvert tojásfehérjéből a forró vízbe kanál segítségével galuskát szaggatunk. Egyszerre csak kettőt,mert megnőnek! 2-2 percig főzzük mindkét oldalát. A jól behűtött narancslevest a habgaluskával tálaljuk.)

 

Sült hal  -Konkrétan ez süllő,de lehet más is

A 1 kg krumplit megpucoljuk, hosszában négybe vágjuk, a tepsi aljába fektetjük, 5 dkg vajat egyenletesen rákockázunk, majd megsózzuk. A halat belülről sóval és kakukkfűvel -1-1  kávéskanál- bedörzsöljük, majd beirdaljuk az oldalát, jó mélyen. A vágások helyét szalonnával kitöltjük. A halat ráfektetjük a krumplira, kicsi vizet alá, és alufólia a tetejére. 190 fokra előmelegített sütőbe sütjük.  Mikor már puha,  egy kicsit lepirítjuk  fólia nélkül.

 

Kömlői mézes kocka vagy Mákos lepény

(Receptje a sütemények között)

 

Szenteste         4  variáció 

 

Kolumbiai húsleves

(Kevés feldarabolt sárgarépát - 1 szál - megpirítunk egy kis zsíradékon, majd felöntjük 1,5 liter vízzel,hozzáteszünk egy egész csontos csirkemellet ,és két ökölnyi nagyságú egészben hagyott, megpucolt krumplit. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. Addig hagyjuk főni,amíg a csirkemell kész lesz,a krumpli pedig teljesen szétfő. Kb. 30-40 perc. Ekkor a csirkemellet és a répát kivesszük hűlni, - a répát hamarabb is kivehetjük ha úgy látjuk hogy készen van- és a merülő mixerrel krémlevest készítünk. Amikor kész,lehet tálalni : a tányérba csirkemell és répa csíkokat teszünk erre a forró krémlevest rámerjük,majd ízlés szerint tejfölt tehetünk bele,és az eredeti recept szerint kapribogyóval díszíthetjük (Üveges,TESCO-ban kapható, vigyázzunk mert sós!)

 

Roston sült halak grillezett zöldségekkel

A süllőt, és a harcsát csíkokra vágjuk, majd befűszerezzük, sóval, borssal. Ezután paprikás lisztben megforgatjuk, és forró olajban rostlapon, vagy serpenyőben megsütjük. Miközben a hal sül, elkészítjük a köretet. . A feldarabolt sárga és piros kaliforniai paprikát, gombát, karikára vágott vöröshagymát, paradicsomot, cukkínit  serpenyőben megpároljuk,majd átpirítjuk, de csak roppanósra. Ha elkészült, egy tálra kiszedjük a zöldségeket és a halszeleteket is.

Ha az ízlésünknek inkább egy rizsköret felet meg, akkor találtam egy finom paradicsomos rizs receptet,amit változtatás nélkül továbbadok:

Paradicsomos fűszeres rizs

Hozzávalók: 1 bögre (2,5 dl) barna rizs, 2 evőkanál olívaolaj, 1 doboz konzerv hámozott paradicsom, 1 teáskanál só, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál szárított bazsalikom, víz, 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld.

Elkészítés:

  1. A rizst megmosom, lecsepegtetem.
  2. A konzerv leöntött levét vízzel kiegészítem 2 bögrényire (0,5 literre).
  3. A folyadékot egy kis lábasban lassan felforralom a sóval, paprikával és bazsalikommal.
  4. Közben egy másik edényben felforrósítom az olíva olajt, majd kevergetve pár percig pirítom benne a rizst (a szakirodalom szerint így nem ragad össze – van benne valami).
  5. Felöntöm a folyadékkal, nagy lángon felforralom, majd szorosan lefedem, és nagyon kis lángon főzöm 30-35 percig.
  6. Elzárom a lángot, de a lefedett rizst még hagyom tovább párolódni 10-15 percig.
  7. Leveszem a fedőt, hozzákeverem a felkockázott paradicsomot, és petrezselyemzölddel megszórva melegen tálalom.

Fontos: A rizst párolás közben sem kevergetni, sem nézegetni nem szabad.

Forrás: http://dulmina.blogspot.com/

 

 

A mappában található képek előnézete Karácsony

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.