Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Takarékos ünnepek

2009.11.18

 

Előétel

1. variáció - Hortobágyi húsos palacsinta

(a legegyszerűbb eset még azoknak is akik analfabétának képzelik magukat a konyhában) Szóval novemberben kellene főzni egy adag paprikás csirkét, amibe egy egész csirkecombbal és egy fél csirkemellel többet teszünk,mint amennyi gondolataink szerint elfogy. A maradék húst kicsontozzuk és a megmaradt tejfölös mártással együtt lefagyasztjuk. Karácsonykor felengedjük,és a levével együtt (meg lesz kocsonyásodva,de ettől lesz krémes és nem száraz) betuszkoljuk a húsdarálóba. Ami ott a végén kijön és ha nem is szép látvány...személyenként 1 db palacsintába -sós- kiadagoljuk és két oldalát behajtva feltekerjük. Kivajazott tálba tesszük, készítünk egy kis pörkölt alapot úgy fél fej hagymából,és beleöntünk 1/2 pohár tejfölt. Ezzel nyakon öntjük,és forró sütőben kb. 20-25 perc alatt felfrissítjük.. Akinek egy paprikás csirke elkészítése sem megy az nyugodtan kérje meg anyukáját,anyósát,mamikáját, és akkor még ezzel sem kell bajlódni....a palacsintát is lehet fagyasztani de nem ajánlom,mert nem olyan az íze. Mivel ez csak előétel,ezért fejenként csak 1 tekercset számoljunk!  A plusz egy csirkecomb,és 1/2 csirkemell 4 főre szól.

 

2. variáció - Baconszalonnába göngyölt csirkemáj

Hát ez már nem olyan olcsó mint a fenti,de nem sokkal esik nagyobb kategóriába. A saját receptek között megtalálható a leírása hogyan kell karácsonyra előételt kreálni belőle. Ez ugye a vörösboros fokhagymás csirkemáj felújított változata. Nos ehhez nem veszek meg egy egész üveg bort,csak elballagok a sarki kocsmába :-)) egy 1 dl-es kis üveggel,és kérek egy kis száraz vörösbort. A bacon szalonnát pedig novemberi vagy december eleji akcióban veszem meg. Más nem kell hozzá!

 

Főétel

Halászlé

Szerintem még mindig ez a legtakarékosabb leves karácsonykor. Mindenkinek van horgász ismerőse,vagy családtagja, tehát olcsón be lehet szerezni a hozzávalót, és még akár egy hónappal hamarabb is meg lehet főzni. Receptje az Ünnepi menüsorban a Karácsony alatt található meg.

 

Bármilyen szárnyas

Itt lehet kacsa, liba, pulyka, csirke kinek mit kínál a fagyasztó, az anyós, a nagymama,vagy a pénztárca....Szerintem..de ez csak az én berögzült szokásom,karácsony szárnyas és hal, szilveszter pedig malac.

Most vagy vége a takarékosságnak,vagy nem,attól függ mennyit költöttünk a húsra.  Jöhet a Kacsacomb Andi módra, az Aszalt szilvás csirke mell, ezek mind a Receptek innen-onnan -ban vannak leírva.

 

Desszert

Az egyszerű a legjobb,a csokikrém mindig bejön és szerintem nem is drága. De aki gyümölcsös finomságra vágyik annak tudom ajánlani:

Tejberizs körtével

Adott egy adag tejberizs....aminek a tetejére 1dl tejszínben feloldott 10 dkg csokoládét öntünk,a tetejére akár konzerv körtét is tehetünk,ha nincs kedvünk a nyers körtét meghámozni és egy kevés cukros szirupban megpárolni. kétféle csokoládéból reszelt forgáccsal is díszíthetjük a tetejét,de az ehető cukorgyöngy is feldobja karácsony alkalmából. Ugye egyszerű?

 

Csokikrém

Csokipudingot főzünk,majd amikor éppen kész lenne, beleteszünk 1 tábla kis kockákra tördelt jó minőségű étcsokoládét vagy 20 dkg csoklpasztillát. Jól elkeverjük. Ha langyosra hűlt akkor 10 dkg puha vajat beledolgozunk robotgéppel és kevés rummal,vagy aromával ízesítjük. Istenien krémes! Díszítés bármivel kedvünk szerint.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.